MARAMUREŞ

Consiliul Judeţean

Grigore Leşe

25 Februarie 2014
Cred cu toată fiinţa mea în hore şi o consider matricea muzicală a românilor. Cred în puterea ancestrală a horii de a înfrunta timpul şi de a delimita locul nostru în lume. Cred că sunt eu, cel adevărat, numai când horesc - se  definea pe sine Grigore Leşe
Artistul Grigore Leşe este primul maramureşean căruia i s-a acordat titlul de "Cetăţean de Onoare al judeţului Maramureş". Decizia acordării titlului a fost luată în şedinţa Consiliului Judeţean Maramureş prin HCJ nr. 26 din 19 februarie 2014.

Înmânarea titlului, a diplomei şi a legitimaţiei a avut loc în cadrul spectacolului festiv desfăşurat la Teatrul Municipal din Baia Mare, în 23 februarie 2014. Dedicat împlinirii a 60 de ani de viaţă, spectacolul "Acum ştiu cine sunt" l-a avut ca invitat special pe maestrul Gheorghe Zamfir.
Laudaţio
rostit de preşedintele Consiliului Judeţean Maramureş Zamfir Ciceu în cadrul festivităţii de acordare a titlului de „Cetăţean de Onoare” al judeţului Maramureş artistului Grigore Leşe

Distinsă asistenţă,

Cum să vorbeşti cu cuvinte despre cântecul lui Grigore Leşe? Ar însemna să te duci la mama izvorului, la începuturile lumii, acolo unde durerea şi dragostea au nume de cântec. Ar însemna să poţi cuprinde în cuvinte viaţa profundă a satului românesc arhetipal, cu frământările, simbolurile, ritualurile, sărbătorile, cu trecerile şi petrecerile lui şi mai ales cu oamenii lui cu tot. Ar însemna să vorbeşti despre omul care a ales să lupte – adesea de unul singur – doar cu horea şi cu fluierul, şi cu simplitatea regală a portului său, împotriva invaziei agresive a surogatului şi a kitch-ului în cultură şi în tradiţie.

Într-o lume pe care chiar domnia-sa o numea „smintită”, într-un prezent grăbit şi confuz, în devălmăşia modernistă care ne cuprinde şi ne copleşeşte, când nu ne lipsesc din geantă laptopul, tableta sau i-phonul, Grigore Leşe îşi poartă în geantă cu demnitate, dragoste şi sfinţenie… fluierul. De care nu se desparte niciodată. Adică îşi poartă cu sine rădăcinile, trecutul, dorurile, durerile şi bucuriile. Pe care şi le cânta cum numai el ştie. Pentru că Horea Lăpuşană nu are pereche.

Grigore Leşe vine de acolo unde încă lumea satului nu s-a pervertit, unde se mai trăieşte simplu şi frumos, după tipare arhaice, unde mai sunt hori şi oameni care ştiu să le cânte. „Cred cu toată fiinţa mea în hore şi o consider matricea muzicală a românilor. Cred în puterea ancestrală a horii de a înfrunta timpul şi de a delimita locul nostru în lume. Cred că sunt eu, cel adevărat, numai când horesc.” Iată cum se definea pe sine pe Grigore Leşe.

Privindu-l, ascultându-l, citindu-i gândurile adunate în cărţi, n-ai cum să nu te întrebi: oare este Grigore Leşe altfel, sau el este chiar acolo de unde n-am fi avut voie să plecăm nici unul din noi? Iată o dilemă la care merită să medităm Grigore Leşe s-a născut la 20 februarie 1954, în Stoiceni – în Ţara Lăpuşului. Din Stoiceniul său natal n-a plecat cu sufletul niciodată, chiar dacă paşii l-au purtat prin toată lumea, pentru a studia, a căuta, a descoperi şi mai ales pentru a împărtăşi.

Repere biografice

A studiat fagotul la Academia de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj.

În 2003 obţine, cu Summa cum Laudae, titlul de Doctor în Muzică.

Este Doctor Honoris Causa al Universităţii de Vest „Vasile Goldiş” din Arad.

Este profesor asociat al Facultăţii de Litere a Universităţii Bucureşti, unde predă cursul de etnomuzicologie.

Începând cu 1990 susţine sute de concerte în ţară şi în străinătate: Italia, Elveţia, Franţa, SUA, Grecia, Ungaria, Japonia, Polonia, Mexic, Austria, Germania, Olanda, Coreea. Datorită vocii sale, măiestriei interpretative, autenticităţii repertoriului, dar şi personalităţii sale copleşitoare, Grigore Leşe devine un veritabil ambasador al culturii populare româneşti.

În 1996 editează CD-ul „Cântec Pastoral” la casa de Discuri „Amon” din Elveţia.

În 1998 editează CD-ul „Cântece de cătănie”, la Societatea de Concerte Bistriţa.

În 1999 reprezintă România la Festivalul Smithsonian’s Folk Live Washington, S.U.A.

Participarea României – organizată de Institutul Cultural Român – are un succes uriaş.

În 2001 a publicat cartea „La Obârşii”

CD-ul „Hori” îi apare în 2001, iar în 2004 editează „Horile Vieţii”.

În 2002 – turneu de concerte în Germania. În acelaşi an are o serie de concerte eveniment sub genericul „Horile vieţii” la Radiodifuziunea Română.

2003 – apare CD-ul „Aşteptând Crăciunul”

2003 – premiera spectacolului „Sarea Pământului” – la Teatrul Odeon

În 2004 reprezintă România la Olimpiada Culturală de la Atena. În acelaşi an, organizează prima tabără de etnomuzicologie pentru studenţii Universităţii Bucureşti

2005 – concert în piaţa Catedralei Santiago de Compostela – Spania, la Catedrala din Limour – Paris.

2006 – Primeşte Trofeul TVR 50 – acordat de Televiziunea Română. În acelaşi an reprezintă România la Festivalul Ţărilor Europei de Est – de la Montreal, şi concertează la Comisia Europeană de la Bruxelles.

În 2007 obţine Marele Premiu al Asociaţiei Profesioniştilor de Televiziune din România pentru ciclul de emisiuni „La Porţile Ceriului”

În 2008 iniţiază proiectul „Ultimii Rapsozi” la Institutul Cultural Român – proiect care constă în întâlniri lunare ale publicului urban cu muzica tradiţională din vatra satului. Publică lunar articole în revista „La Drum” şi realizează săptămânal emisiuni la Radio România Actualităţi şi bilunar la Radio România Cultural.

Coordonează Festivalul „Tarafuri şi Fanfare” – al Jurnalului Naţional.

Este regizorul artistic al festivalului irlandezo-român „Drumul lung spre cimitirul vesel”.

Iniţiază proiectul „Prin muzică, la obârşii. Un altfel de concurs”

2011 - Coordonează şcoala internaţională de vară din Maramureş – „Pe drumurile lu’ Leşe” – din cadrul proiectului irlandezo-român „Drumul lung spre Cimitirul Vesel”

2011 – editează CD-ul „De dragoste, de război, de moarte, de unul singur”

2011 – joacă în piesa Meşterul Manole în regia lui Cosmin Pleşa, piesă premiată la Festivalul Internaţional de teatru „Cavalerul de Aur” de la Moscova

2012 – Concertează pe platoul Sfinxului, din Munţii Bucegi.

În 2013 începe colaborarea cu Teatrul Municipal Baia Mare, în spectacolului „Cazul Pintea Viteazul”.

Domnule Grigore Leşe,

Pentru toate acestea, dar şi pentru multe alte spectacole, concerte, proiecte, care nu pot fi cuprinse acum în rigorile de timp ale unui discurs, Consiliul Judeţean Maramureş vă acordă titlul de „Cetăţean de Onoare al judeţului Maramureş”.

Bun venit acasă, domnule Grigore Leşe! Permiteţi-mi să vă ofer diploma, placheta de „Cetăţean de Onoare al judeţului Maramureş” şi legitimaţia cu numărul 1 – pentru uriaşa contribuţie adusă la promovarea spiritualităţii maramureşene.
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)
Măsuri de management privind creşterea gradului de informare şi conştientizare din Parcul Naţional Munţii Rodnei

Circuitul bisericilor de lemn din Transilvania de Nord

Reabilitare traseu de drum județean Baia Sprie (DN 18) - Cavnic (DJ 184) - Ocna Șugatag (DJ 109F) - Călinești (DJ185) - Bârsana (DJ185)

Pl@NETour - Crearea unui produs de turism ştiinţific şi infrastructură o reţea de cooperare transfrontalieră în domeniul turismului ştiinţific în Maramureş şi Transcarpathia

Centru Educațional Demonstrativ pentru Energie Durabilă – Centrul SEED

Reabilitarea Spitalului Judeţean de Urgenţă "Dr. Constantin Opriş" – Baia Mare

Creşterea capacităţii de management şi de răspuns în situaţii de dezastre naturale în regiunea transfrontalieră

Versiunea veche a site-ului

site vechi
© 2018 Consiliul Judeţean Maramureş. All Rights Reserved.
Powered by Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.